Spin - čertík bertík

Nedá mi abych taky nenapsal něco o tomto malém sympaťákovi, kterého navrhnul mladý Glesser. Je to Spin C86. Určitě znáte ten pocit když vezmete do ruky mechanické hodinky. Jak v nich přímo cítíte ten tikot mechanického strojku. No a právě tento pocit mi evokuje Spin. Ten malý framelock s mrňavou kuličkou, která tak přesně zapadá do dírky při otevírání čepele a zvukem připomíná tiknutí hodinového strojku. Nádhera a možná již pokročilá deviace nožomila Happy. Spin je malý nožík se skvěle domyšlenou ergonomií a vyspělým designem. Čepelka je trojúhelníkového tvaru zhotovená z oceli VG-10. To napovídá, že nožík byl vyroben s určitostí v Japonsku. Zpracování je vynikající a nůž šlape, jak už jsem výše napsal, jako hodinky. Střenka je tektéž ocelová s líbivým motivem pavučiny, či plastickým vzorovaným povrchem "etched". Tento nůž patří mezi moje oblíbené modely a má v mojí sbírce svoje čestné místo. Podle mě tento model jasně dokazuje neodiskutovatelné designérské kvality Otce i Syna Glesserových. Ericovy modely jako Dodo, Manix, Poliwog, nebo Scorpius jsou svědectvím o tom, že jablko díky bohu nepadlo daleko od stromu!

Spin2_web

Spin9_web

Spin6_web





O broučkovi, včeličce a luční kobylce, aneb tři rakvičky pro tři číňánky.

Nedávno uvedla firma Spyderco poslední ze série malých nožíků čínské produkce Grasshopper C138P. Jako první spatřil světlo světa brouček (Bug) C133P po něm včelka (Honeybee) C137P a nakonec již zmiňovaná kobylka luční. Všechny tři nožíky designoval Sal Glesser a nesou jednoznačně jeho rukopis. Jedná se o malé nožíky na klíče či jako přívěšek na krk. Nemají pojistku a jsou celokovové. Čepel je z čínské kvalitní oceli 8Cr13Mov s plochým výbrusem. Nosím Bug na klíčích asi rok a musím poznamenat, že už jsem ho mnohokrát uplatnil. Jednou jsm si ve spěchu při otevírání obálky rozříznul palec až na kost. Čili řezné vlastnosti těchto mrňousů jsou díky plochému výbrusu skvělé. Nožíky se prodávají v černých dárkových krabičkách, které připomínají rakvičky se stříbrným logem Spyderca. Sal zřejmě zamýšlel tyto nožíky zejména jako dárkové předměty. Obdaroval jsem jimi už hodně známých a kamarádů a myslím, že udělaly zatím každému velkou radost. Za ty peníze se to rozhodně vyplatí ať už chcete udělat radost sobě, nebo blízkým.



Bug - 200,- kč
Honeybee - 320,- kč
Grasshooper - 545,- kč

PPT Freda Perrina

Tak ho mám konečně v ruce... Spolu s Dialexovým Juniorem, Caly 3.5 a Szabo folderem patří mezi moje favority z nové kolekce Spyderca, kterou firma předvedla letos na jaře na výstavě IWA v Norinberku.



Jméno Fred Perrin patří již mezi legendy moderního světového nožířství a jeho nože jsou velmi žádané a ceněné. Spyderco opět prokázalo, že má čuch na svoje spolupracovníky a že je také dokáže správně nasměrovat. Perrin už pár úspěšných modelů pro Spyderco navrhnul. Jednalo se ovšem o pevné modely
FB04 a FB15 a neck knife Swick na kterém spolupracoval se Salem Glesserem. Ani PPT není pouze podle jeho návrhu a zkratka představuje hned tři příjmení zůčastněných tvůrců: Fred Perrin, Philippe Pherotti a Sacha Thiel. Možná vám bude připadat moje líčení PPT moc jásavé a nadšené, ale nemohu se ubránit dojmu, že se jedná o mimořádný nůž a to jak designově, tak co se užitných vlastností týče. Nůž je vyrobený na Thaiwanu a musím hned na úvod zdůraznit, že zpracování je vynikající! Materiál čpele je CMP S30V a na střenku byla použita černá G-10 s populární frézovanou "Anso" strukturou. Příložky jsou ocelové, masivní i když odlehčené odvrtáním. Čepel je jištěná liner lockem, ale vzhledem k masivnosti příložky se jedná téměř o frame lock. Takže pojistka je opravdu bytelná. Ostatně jako celý nůž, který váží celých 150 g, což je na EDC docela dost. Komu se ovšem líbil Manix 2, bude připadat PPT se svojí hmotností to pravé ořechové. Čepel má plochý výbrus který jí propůjčuje výborné řezné vlastnosti. Vykazuje též vynikající bodné vlastnosti a to zejména díky tvaru čepele a zkosení vrchní hrany. PPT nabízí čtyři typy úchopu. První a základní je sevření nože v pěst. Pokud použijeme palec jako oporu a položíme ho na okraj čepele, získáme druhý jistý úchop. Posunutím ruky do předu, kde se palec jako opora dostává až do poloviny čepele získáme velmi přesný a pevný třetí úchop a na závěr můžeme použít i pohodlný reverzní úchop. Mě osobně padne do ruky jak ulitý. Tvar střenky mi bezezbytku vyhovuje a není třeba si na něj nějak zvykat. Dokonce ani klip nijak nepřekáží a v sevřené pěsti zapadne přesně tam, kde je pro něj místo.



Kdybych se měl nyní zaměřit na design, tak musím poznamenat, že je taky podle mého gusta. Moderní nápaditý s odkazem na technické strojní zpracování od čepele přes střenku až k vypracovaným detailům jako je skvěle vyřešený a originální klip uchycený jedním šroubkem do masivní příložky, nebo vkusná zeleno-černá pletená bužírka.
Abych nepěl pouze samé pochvalné ódy, musím také zmínit slabší stránky tohoto nože. Jak už jsem zmínil, nepatří k nejlehčím. To ovšem neshledávám jako chybu, ale spíš daň za masivní konstrukci slibující dlouhou životnost nože. Za poněkud nešťastné považuji zoubky na horní straně čepele, které sice velmi dobře slouží při opoře palce v úchopu, ale při častém vytahování nože z kapsy vám mohou rozcupovat její okraje. Další nešťastný moment, tentokráte designový, je vyčnívající roh čepele v zavřeném stavu. Přitom opravdu moc nechybělo aby se mohla schovat do střenky celá a celkovému dojmu ani ergonomii by to nijak neublížilo. Nůž také není vhodný pro leváka. To je tak vše co se týká pih na kráse jinak povedeného nože. Rozhodně se ale jedná o nůž, který je velmi atraktivního vzhledu, bytelné konstrukce, skvělé ergonomie a podepsán hned třemi celebritami nožířského světa. Co víc si může běžný uživatel přát?

Galerie>>

Debata k recenzi>>


Je čas ukázat zuby!

Myslím, že nastal čas napsat pár řádek o zubatých čepelích, které nejsou v našich končinách až tak rozšířené jako v USA, nebo západní Evropě.
Co člověk to názor a jen těžko se lze všem zavděčit s jedním typem nože. A to je dobře, protože se otevírá široké pole působnosti pro všechny nožíře a nožířský průmysl vůbec.
Začnu úvahou, která se přímo nabízí. Co přineslo firmě Spyderco největší uznání a ovace na světové nožířské scéně? Absolutně převratné byly tři věci:
1) Díra v čepeli, díky níž můžeme snadno zavírací nůž otevřít jednou rukou.
2) Klip, kterým lze připevnit nůž v kapse a pojistit ho proti uvolnění.
A konečně
3) “Spyderedge” neboli “serrated”, čili zoubkované ostří, které poskytuje vynikající řezné vlastnosti zejména při řezání určitých materiálů.

Téměř okamžitě přejali nože s tímto typem ostří, záchranáři, hasiči a armádní složky. Později přejaly zoubkování snad všechny významné nožířské firmy na světě.
Hlava firmy Spyderco Sal Glesser se zabýval výzkumem zubatého ostří už v sedmdesátých letech a výsledky výzkumu byly jednoznačné.
Tehdy se zjistilo, že řezání s tímto typem ostří je daleko efektivnější než s hladkou čepelí. A to z několika důvodů.
1) Máte více lineárních řezných ploch.
2) Máte několik oddělených a jednotlivých penetračních bodů na hrotech zoubkování. Koncentrace síly na špičce nabízí mnohem lepší penetraci než jen hladké ostří. Ostré hrany pronikají snadno přes téměř jakýkoli druh materiálu.
3) Centrum síly řezu se otáčí kolem zoubkování, přitom jak s ním řežete. To umožňuje efektivnější oddělení řezaného materiálu. Po roce experimentování se také zjistilo, že tvar ozubení, velikost ozubení a úhel brusu v zoubkování, má značný význam v efektivnosti řezání.



Samozřejmě, že se také zjistilo k čemu tento druh čepele není zrovna nejvhodnější. Například pro řezbářství, myslivost, loupání a krájení některých druhů potravin a další aktivity.
Na druhé straně v kuchyni má tento typ ostří jiné velké výhody. Při řezání měkké zeleniny. Mimo to, že nůž řeže velmi efektivně, tak přichází do styku s prkénkem pouze vyvýšenými hroty zoubků. Špička zubu je tedy jen část, která dopadne na prkénko. Zapuštěná hrana zasahuje pouze měkčí potraviny a zůstane ostřejší 5 až 10 krát déle než stejný nůž s hladkým ostřím používaný na stejném prkénku.
Také se zjistilo, že když jsou použity na čepel opravdu kvalitní materiály, může taková čepel řezat poměrně snadno i obtížně řezivé materiály.
Spyderco například předvádělo řezání ocelových lan, tlustých svazkových hliníkových kabelů a dalších syntetických materiálů na jejichž řezání klasickým nožem nelze ani jen pomyslet.
Samozřejmě, že se při takovém zacházení a používání nůž dříve zničí, ale účelem bylo dokázat velmi dobré řezné vlastnosti tohoto typu čepele.
Někteří lidé se mylně domnívají, že je jedná o stejný princip jako u pily, ale to není pravda. Pila nemá jednotlivá malá ostří, ale špičaté zuby. Řeže zcela jiným způsobem. Kdyby jste chtěli pilkou na dřevo řezat například rajské jablíčko, úplně by jste ho rozcupovali.

U nás mají lidé obavu hlavně z broušení takového nože a z toho důvodu dávají možná přednost hladké čepeli. Kdyby tušili jak jednoduché to je, tak by se jejich obava ihned rozplynula. Ostří je totiž jednostranné a nebrousí se každý zoubek zvlášť, ale brousí se z druhé strany jako normální nůž. Tím se automaticky naostří hrany zoubků na druhé straně čepele. Jak snadné!


Propagační plakát Spyderca na C15 - Bob Terzuola je samozřejmě myšlen s nadsázkou a byl inspirován dopisem jednoho spokojeného zákazníka.

Zákazníci v USA preferují zoubkované ostří daleko více než v Čechách. Šéf Spyderca Sal Glesser si dokonce nechává posílat od každého nožíře jeho první vyrobený kus se zubatým ostřím. Já osobně mám rád jak hladké, tak zoubkované, ale poslední dobou mi přijde pro mou potřebu městského člověka vhodnější zoubkované, nebo kombinované ostří. Co dodat ...? Podle mne není špatné mít nůž s tímto typem ostří minimálně jako alternativu. Vyzkoušejte a uvidíte, ale počítám, že zklamáni nebudete.

Roman Pokorný

Diskuse k tomuto článku je zde:
Spyderco Fórum